Iguana

Iguane su rod gmazova čiji pripadnici nastanjuju tropska područja Kariba, Srednje i Južne Amerike. Rod iguana obuhvaća dvije vrste — Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana).

Iguane mogu dostići dužinu od 1,5 m i težinu od 10 kg. Veći su primjerci zabilježeni, ali oni su prilično rijetki. Zelene iguane imaju red šiljaka na leđima koji služe kao sredstvo za odvraćanje grabljivica. Repovima mogu zadati jake udarce, a u slučaju da ih velika grabljivica uhvati za rep, jedan njegov dio može se otkinuti bez većih posljedica kako bi iguana pobjegla. Rep se relativno brzo regenerira.

Iguane imaju veoma dobro razvijen podvoljak koji im pomaže u održavanju tjelesne temperature. Zelene iguane imaju dobar vid, no samo pri dobroj osvijetljenosti. One posjeduju i stanice koje im omogućuju vidjeti ultraljubičastu svjetlost. Zelene iguane imaju i fotosenzitivni organ na vrhu tijela koji se često naziva i trećim okom. Iako se naziva okom, ne može stvoriti jasnu sliku, već iguane pomoću njega mogu detektirati promjene u osvjetljenju, tj. sjene koje možda čine grabežljivci iznad njih.

Iguane su ponajprije biljojedi. Kad su uplašene, zelene iguane pokušavaju pobjeći. Ako je u blizini vodena površina, pokušat će zaroniti. Ranjene iguane agresivnije su od neozlijeđenih. Inače iguane vole ležati na suncu i nisu agresivne.